Se upp

Tillhör du den sorts människa som lever för, med och i de sociala mediernas förlovade land? Tillbringar du merparten av din tillvaro på fritid, och kanske i arbetslivet, med att kolla status på dina vänner på Facebook, Instagram och Twitter? Kollar hur många och vem som har ”lajkat” dina inlägg? Går du genom vardagen med blicken ned i telefonen? Kanske samtidigt med pluggarna i öronen och lyssnar på musik eller en ljudbok?

I den nya tidsålder som påbörjades med mobiltelefonens intåg, så har människor blivit mer isolerade än förr, trots att motsatsen kanske har utlovats. Genom de sociala mediernas ”logaritmer” så isoleras du inom din egen bubbla. Avtrubbas. Får inga yttre intryck för att du inte lyckas ta dig utanför din egen bubbla? Dina vänner finns enbart i de sociala medierna istället för att vara fysiskt tillgängliga?

Öva dig genom att stänga av mobilen, ignorera mejl, sms, meddelanden. Höj blicken. Se upp mot himlen, se fåglarna som redan i februari kvittrar glatt och sjunger naturens lovsång. Rikta ansiktet mot solen och njut av dess värmestrålning mot kinderna. Nicka och le mot dem du möter på din vandring, och säg hej. Var riktigt vågad och inled ett samtal med någon du möter i affären. Sök upp en bekant du inte har hört av på länge.

Det finns alltid två sidor av allting. Buddha sade att livet är ett lidande. Hundra år senare kom Boddhidharma och konstaterade att livet är underbart. Vilket man väljer är en fråga om mental inställning. Universum är mentalt. Även om livet ibland kan vara ett lidande, med själviskhet, ondska och elände som huvudingredienser, särskilt när man betraktar medieflödet, så väljer jag att försöka se det positiva i tillvaron, som någonting underbart som är värt att förmedla vidare till min omgivning.

RL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

59 − = 50